Tort Czekoladowy, biszkopt kakaowy

Tort Czekoladowy, biszkopt kakaowy
Składniki:
4 jajka,
1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej),
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao.
szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Jajka ubić na sztywną pianę , wsypać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać .
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, albo posmarować masłem. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
DSC_0002

Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
 biszkopt kakaowy
Robimy krem.
Krem:
400 ml mleka,
100 g cukru,
2 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 lyśki kakao.
1 puszka mleka skondensowanego,
100 g miękkiego masła na koniec, gdy krem jest już gotowy.
Mleko skondensowane zamknięte w puszce umieścić w garnku, zalać wodą i gotować przez 2 godziny. Puszkę wystudzić.
Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego jajka, trochę cukru i obie mąki, kakao, dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, po czym gdy zacznie się podnosić dodajemy do niego cukier i mieszamy by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany żółtki z mąką i czekamy by się krem zagotował, stale mieszając by krem nie przywarł do dna.
Gotowy krem pozostawiamy do ostygnięcia.
DSC_0004
Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy krem. Dodajemy mleko skondensowane,  miksujemy.
Biszkopt dzielimy na 3 części.  Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część.
DSC_00091
Poncz:  do 1/2 szklanki przegotowanej wody dodać 3 łyżeczki cukru(albo dżemu), wódkę wg uznania.
Przełożyć blaty tortu kremem, wierzch i boki posmarować kremem.
DSC_00121
Tort Czekoladowy, biszkopt kakaowy
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>