Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa

Składniki na zupę cebulową:
2 kg cebuli,
150 ml białego wina,
2 l bulionu z kurczaka,
1  bagietka,
do posypania ser,
3 łyżki masła.

Klasyczna zupa cebulowa – przepis.
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm.
z0002
W dużym rondlu rozpuść  masło. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę.  Mieszając smażyć  przez minimum 1 godzinę aż cebula będzie karmelizowana.
Francuska zupa cebulowa
Cebulę podzielić na 2 części. Jedną część  zmiksować blenderem do pełnej gładkości.
z0021
Zwiększyć ogień, wlać bulion, wino,  sól i pieprz,  i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aby smaki się połączyły.
Bagietkę pokroić na kromki , posypać startym żółtym serem  i opiec na złoty kolor.
z024
Do  miseczek nalać gorącą zupę i  w każdej zanurzyć po jednej grzance z roztopionym serem.
Podawać natychmiast, bardzo gorącą.

Smacznego!Francuska zupa cebulowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>