Ciasteczka „Gruszy”

Ciasteczka  "Gruszy"
Ciasteczka „Gruszy”

Ciasteczka  "Gruszy"
200 g masła,
200 ml jogurtu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
Nadzienie:
cynamon – 0,5 łyżeczki,
mielone orzechy – 1 szklanka,
cukier – 2 łyżki,
1 białko jaja .
Dodatkowo:
100 g. soku marchewkowego,
100 g. soku z buraków,
cukier,
goździk przyprawa.

Jogurt z masłem oraz proszkiem do pieczenia  miksujemy. Powoli dodać mąkę, zagnieść ciasto.
Składniki na nadzienie wymieszać.
Ciasto  i nadziennie podzielić na 4 części.
Każda część ciasta podzielić na 10 kawałków.
Oprószając ręce mąką formować z kawałków ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Umieścić nadzienie   i uformować w kształt, wstawić goździk. Do każdej małej gruszki wbić małą wykałaczkę.
Ciasteczka  "Gruszy"
Wypiekać na papierze do pieczenia około 20 minut, przy temperaturze 180°С, , nie powinny być zarumienione. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Delikatnie namoczyć ciasteczko w soku marchewkowym, potem w burakowym. Obtoczyć w cukrze.
Ciasteczka  "Gruszy"Ciasteczka  "Gruszy"Ciasteczka  "Gruszy"
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>