Barszcz ukraiński

barszcz
2 średnie buraki,
2 cebuli,
0,5 kg żeberek albo innego mięsa,
2 marchewki,
1/2 główki kapusty,
6-7 ziemniaków,
3 pomidory (albo 2 łyżki koncentratu pomidorowego),

2 papryki,
2 ząbki czosnku,
pietruszka i koper,
kawałeczek masła-20 g,
olej dla smażenia-2 łyżki,
sól, pieprz, 2 listki laurowe.

Mięso (żebra) pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej zimną wodą, ugotuj prawie do miękkości. Zazwyczaj po 5 minutach gotowania zlewam pierwszą wodę z pianą, można zdejmować z powierzchni tworzącą się pianę.
Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę potrzyj na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, marchewkę, cebulę, smażymy do momentu kiedy marchewka zmieni surowy kolor i cebula stanie się złocista. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do patelni, albo dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, smażyć ok. 10 minut mieszając.
Ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę. Buraki zetrzeć na tarce do warzyw, ugotować oddzielnie w malutkiej patelni w wodzie z dodaniem łyżki octu, żeby zachować kolor.
Kapustę poszatkować.
Do garnka włożyć ziemniaki, gotować około 10 minut, dodać buraki i smażone cebulą z marchewką. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, włożyć kapustę, gdy stanie się miękka przepuścić przez prasę czosnek, pietruszkę i koper pokroić, i dodać do barszczu. Przyprawić barszcz wg smaku solą, pieprzem, dodać 2 liście laurowe, kawałeczek masła. Gotować jeszcze 1 minutkę. To wszystko.
Barszcz wlej na talerz, posyp posiekanym koperkiem i pietruszką.
Smacznego!
barszcz2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>