Wiedeńskie ciasteczka z dżemem

Wiedeńskie ciasteczka z dżemem
Wiedeńskie ciasteczka z dżemem

Wiedeńskie ciasteczka z dżemem
200 g masła,
400 g mąki
140 g cukru,
4 żółtki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
dżem.

Masło z mąką zetrzeć na tarce o grubych oczkach i mieszać, wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko gęste. Podzielić ciasto na dwie części (2/3 i 1/3), schłodzić w lodówce.
Blaszkę wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta rozsmarować na blaszce, na to wsypać dżem,
Wiedeńskie ciasteczka z dżemem
a na wierzch starte na tarce schłodzone ciasto.
Wiedeńskie ciasteczka z dżemem
Ciasto pieczemy około 40-50 min. w temperaturze 180 stopni C.
Wiedeńskie ciasteczka z dżemem
Pozostawić ciasto do wystygnięcia, następnie pokroić wedle uznania.
Wiedeńskie ciasteczka z dżemem
Smacznego!
Wiedeńskie ciasteczka z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>