Tort Miodownik

Tort Miodownik
Tort  Miodownik

Tort Miodownik
Składniki na ciasto:
1 jajko,
2 łyżeczki mleka,
150 g cukru,
1 łyżeczka sody,
50 g masła,
3 łyżki miodu,
350-380g mąki pszennej,
2 łyżeczki kakao.
Krem:
700 ml mleka,
200 g cukru,
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
200 g miękkiego masła na koniec, gdy krem jest już gotowy.
Dla polewy:
100 g czekolady,
2 łyżki masła.

Całe jajko zmiksować z cukrem, dodać miód, mleko, masło.
DSC_0060
Rozpuścić sodę w occie i dodać do garnka, gotować ciągle mieszając na małym ogniu, aż masa zmieni kolor na pomarańczowy.
DSC_0061
Zdjąć z ognia, dodać kakao, dokładnie rozmieszać.
DSC_0062
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
DSC_0063
Ciasto będzie dość rzadkie ale nie dosypywać mąki – gdy poleży zgęstnieje. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
DSC_0064
Podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować jak najcieniej, na papierze do pieczenia, na prostokąt.
Tort Miodownik
Czekające na swoją kolej kawałki ciasta powinny być dobrze przykryte, aby nie obsychały. Blaty piec po kolei w nagrzanym piekarniku w 190-200 C przez 5-7 minut do zrumienienia ciasta.
DSC_0068
Zostawić do przestudzenia.
DSC_0071
Robimy krem. Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego jajka, trochę cukru i obie mąki, dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, po czym gdy zacznie się podnosić dodajemy do niego cukier i mieszamy by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany żółtki z mąką i czekamy by się krem zagotował, stale mieszając by krem nie przywarł do dna.
Gotowy krem pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy krem.
DSC_0072
Dla polewy: 100g czekolady drobno posiekać i umieścić w metalowej miseczce, dodać 2 łyżki masła i roztopić ją w kąpieli wodnej. Wypełnić rondel do połowy wodą i postawić na ogniu doprowadzając wodę do wrzenia, na garnku stawiamy miseczkę.
DSC_0074
Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu.
DSC_0075
Gotową masą przekładam miodowe placki. Górny blat polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować, wstawić do lodówki na calą noc.Tort Miodownik

Po tym, ostrym, cienkim nożem wyrównać brzegi. DSC_0080

Przecinać do podstawy ostrym, cienkim, długim nożem, pokroić ciasto na porcje.

Tort Miodownik

Smacznego!

Tort Miodownik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>