Zapiekanka z wieprzowiną i ziemniakami

Zapiekanka z wieprzowiną i ziemniakami
Zapiekanka z wieprzowiną i ziemniakami
Cebula – 2 duże,
3 cebule dymki,
ziemniaki – 6 dużych
wieprzowina – 500 g,
masło – 30 g,
majonez – 50 g,
przyprawy (sól, pieprz, zioła) do smaku,
ser żółty – 20 dag

Obrać ziemniaki, pokroić w plastry, podgotować w osolonej wodzie 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Ugotowane ziemniaki ugnieść z masłem na puree, posolić.
Mięso pokroić w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, przyprawić ulubionymi przyprawami.
Naczynie żaroodporne natłuścić. W naczyniu wyłożyć mięso, zalać majonezem.
Zapiekanka z wieprzowiną i ziemniakami
Cebulę pokroić w plastry, dymkę pokroić w krążki, dodać do mięsa.
DSC_0155
Pure ułożyć na cebuli, widelcem wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić olejem,  posypać żółtym serem.
DSC_0157
Na wierzchu poukładać plasterki pomidora.
Piec 45-60 min. w 180-200 st. C. przykryte folią aluminiową. Na 10 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię.
Zapiekanka z wieprzowiną i ziemniakamiZapiekanka z wieprzowiną i ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>