Zrazy z ziemniaków z farszem mięsnym

zrazy3
1 kg ziemniaków,
150g mąki,
3 jajka,
sól, pieprz,
40 dag mielonego mięsa,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
olej.

Przygotować nadzienie: mięso i cebulę posiekać, wymieszać z przyprawami . Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i farsz, smażymy przez ok. 10-15 min.
Ziemniaki ugotować , ostudzić. Gdy ostygną obierz i przeciśnij przez praskę. Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę oraz jajka, przyprawić wg smaku solą, pieprzem. Wyrób jednolite ciasto.Ręce zanurzamy w  wodzie, żeby ciasto nie przylepiło się. nabieramy farszu mięsnego i szybko formułujemy małe kuki – jak piłki golfowe.  Jeżeli mięso zaczyna się lepić do rąk – znowu zanurzamy ręce pod zimną wodą.
Z ciasta formuj podłużne knedle, po środku każdego z nich zrób wgłębienie, a następnie umieść w nim farsz i ponownie zlep.
Zrazy zanurzaj w mące albo w bułce tartej i formuj na nowo.
Mielone zrazy układaj jeden obok drugiego na rozgrzanym oleju, obsmaż z obu stron na złoty kolor.
Wyłożyć na półmisek i polać  śmietaną.

zrazy2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>