Chlebek z czosnkowym masłem

Chlebek  z czosnkowym masłem
Składniki na 8 chlebków:
400 g mąki pszennej,
280 ml wody,
20ml oleju,
1,5 łyżeczki drożdży (instant),
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka suszonego tymianku
masło – 70 g,
świeża natka pietruszki (drobno posiekana),
czosnek – 2 ząbki.

Chlebek czosnkowy z masłem
Chlebek czosnkowy z masłem
Chlebek  z czosnkowym masłem
Chlebek z czosnkowym masłem

Z drożdży i wody zrobić zaczyń, połączyć z mąką, solą, cukrem, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Masło musi być miękkie. Mieszamy widelcem w salaterce masło, poszatkowaną pietruszkę i czosnek. Smarujemy nim ciepłą bułkę.
Następnie krótko wyrobić i podzielić na 8 części, uformować kulki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blaszce i odstawić na 20 min. Gdy chlebek wyrośnie naciąć go wzdłuż nożem na głębokość 1 cm, wewnętrzne ścianki chlebka posmaruj masłem.
Piekarnik nagrzać do 220°C. Wstawić chlebek i piec ok 20 minut. Chlebek po upieczeniu studzić na kratce.
Chlebek czosnkowy z masłem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>