Ciasto Czekoladowe (Crazy Cake)

Bardzo proste, smaczne i szybkie ciasto czekoladowe!
DSC_0043
DSC_0056
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki cukru,
2 łyżeczki sody,
1 łyżeczki soli,
0,5 szklanki kakao,
1 szklanka oleju,
2 łyżki octu,
1,5 szklanki zimnej wody,
2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Dla polewy:
150 ml wody,
150 ml  mleka,
4 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.

W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę z octem i sól. Dodać wodę, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszać i przelać do natłuszczonej formy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Dla polewy: do średniego garnka nalać po 150 ml.wody i mleka, dodać cukier za smakiem i 3 łyżki kakao, wymieszać. 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody, dodać do mleka,  mieszając doprowadzić do wrzenia. Polać ciasto polewą.
Można posypać wiórkami czekolady.
DSC_0043
DSC_0057
DSC_0063

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>