Tort „Praga”

Tort "Praga"
Tort „Praga”

Tort "Praga"
Ciasto:

  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 łyżeczki proszka do pieczenia.

Krem:

  • 1 jajko,
  • 250 ml  mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 szklanka  cukru.

Polewa:

  • 3 łyżki  mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 3 łyżki  masła.

Jajka utrzeć na puszysty, jasny krem, dodać mleko skondensowane, zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej,  dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i oprószyć  mąką, wyłożyć ciasto, piec w 180°C   20-25 minut.  Wystudzić.

Jajko na krem wymieszać z mlekiem, dodać mąkę podgrzewać  by się krem zagotował, stale mieszając by krem nie przywarł do dna. Odstawiamy do wystygnięcia przykryte folią. Utrzeć masło z kakao i dodać wystudzony budyń,  zmiksować.

Masło roztopić w niedużym garnuszku, dodać mleko, cukier, kakao, wymieszać do rozpuszczenia, zagotować.

Ciasto przełożyć kremem, wierzch i boki posmarować kremem. Następnie polewamy polewą, tworząc na górze tortu dowolne koła, potem za pomocą wykałaczki robimy kreski.

Tort przechowujemy w lodówce co najmniej 2 godziny, najlepiej smakuje na drugi dzień.

DSC_0016

Smacznego!

Tort "Praga"

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>