Zupa z soczewicy czerwonej

Zupa z soczewicy czerwonej
Zupa z soczewicy czerwonej

Bardzo smaczna i pożywna zupa!
300 g wieprzowiny,
250g czerwonej soczewicy,
1 cebula, drobno pokrojona
150 g selera korzeniowego;
3 liście laurowe,
2 łyżki oliwy,
1 puszka krojonych pomidorów (albo 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego),
2 papryki,
2 ziemniaki,
sól i pieprz,
1/2 łyżeczki kolendry,
3 ząbki czosnku, zgniecione
1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku.

Ugotować bulion z wieprzowiny – 2-3l.
Do patelni włożyć 2 łyżki masła lub oleju, kiedy masło roztopi się, dodać cebulę i seler korzeniowy drobno pokrojone, podsmażyć.
DSC_0020
Dodać pomidory (albo 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego), paprykę pokrojone w kostkę, przyprawić wg smaku solą, pieprzem, można dodać łyżkę octu i dodać do garnka z bulionem.
DSC_0022
DSC_0024
Ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka włożyć ziemniaki, gotować około 5 minut, dodać soczewicę i liście laurowe.
soczewica czerwona
Gotować 10 minut, dodać zgniecione 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki kolendry, doprawić do smaku solą, przyprawami i gotować jeszcze chwilę, aby smaki się dobrze połączyły.
DSC_0025
Dekorować posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zupa z soczewicy czerwonej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>