Сebularze

Сebularze
Сebularze
400 g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
1 jajko,
200ml. mleka,
szczypta soli,
2 łyżki oleju,
2 łyżki cukru.
Farsz: 5 cebul,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
3 łyżki startego żółtego sera,
sól, pieprz czarny,
2 łyżki suchego maku,
2 łyżki mleka albo jajko do smarowania.

Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki, cukrem i 100ml ciepłego mleka, odstawić żeby zaczęły pracować. Mąkę przesiałam do miski,
dodać zaczyn, sól, cukier, roztrzepane jajko, olej i wymieszać gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.
Cebule obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Masło rozpuścić z olejem na patelni i wrzucić cebulę, odrobinę cukru, dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, odstawić farsz do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 równych części, formujemy z nich kulki i układamy na wysmarowaną tłuszczem blasze, pozostawiając na około 15 minut. Dnem szklanki lub kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy farsz,
Сebularze
Сebularze
posypujemy żółtym serem.
Сebularze
Przykryć i odstawić na ok 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika brzegi cebularzy posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i całość posypałam makiem.
Pieć w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut, w temp 180 C.
Сebularze
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują dobrze.
Сebularze
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>