Ciasto z orzechami i mlekiem skondensowanym

Ciasto z orzechami i  mlekiem skondensowanym
Ciasto z orzechami i  mlekiem skondensowanym
3 szklanki mąki,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej,
300 g masła,
1 jajko,
4 łyżki wódki,
2 puszki mleka skondensowanego,
orzechy laskowe lub orzechy włoskie lub inne.

Zmiksować razem mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i waniliną. Ręcznie lub za pomocą miksera wetrzeć zimne masło, posiekane w kostkę, pocierać całą masę na okruchy. Gdy masa przypomina okruchy, dodać jajko i wódkę, utrzeć na gładką masę. Ciasto wyłożyć do formy – dół i boki. Gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Dodać do formy orzechy i wylać mleko.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut i podpiec na złoto. Potem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 20 minut.
Ostudzić.
Ciasto z orzechami i  mlekiem skondensowanym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>