Smażone pierożki z kapustą

Smażone pierożki z kapustą
Smażone pierożki z kapustą
Ciasto:
500 g mąki,
2 jajka ,
2 łyżeczki soli,
3 łyżeczki cukru,
masło – 45g,
20 g świeżych drożdży,
220 ml ciepłego mleka albo wody,
2 cebule,
1 marchewka,
500 g białej kapusty albo kiszonej kapusty,
sól, pieprz, majeranek,
olej.

Do ciepłego mleka albo wody dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Jajka miksujemy z cukrem, wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez ponad godzinę w ciepłym miejscu.
Kiszoną kapustę odsączyć i drobno pokroić. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach a cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć najpierw cebulę przez 5 minut, potem marchew. Przełożyć do patelni kapustę i wymieszać, smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Po wyrośnięciu ciasta stolnicę lekko podsypujemy mąką i wykładamy ciasto. Podzielić ciasto na równe części. Nadać formę kulki, cienko rozwałkować każdą piłkę. Na środek powstałego placka nałożyć nadzienie. Brzegi placka złożyć i dokładnie zlepić tak jak zlepiamy pierogi, tylko rantem do góry.
Pierożki smażyć na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Po usmażeniu układać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Smażone pierożki z kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>