Pilaw z boczniakami

DSC_0020-800

500g świeżych boczniaków,
250 g ryżu basmati,
olej do usmażenia boczniaków,
1 cebula, bardzo drobno posiekana,
4 ząbki czosnku,
2 marchewki,
sól i świeżo mielony pieprz, szczyptę kolendry mielonej do smaku.

Boczniaki ugotować 5-10 minut w osolonej wodzie i usiąść na durszlak, suszymy, kroimy w paski (te malutkie można pozostawić w całości).
Kroimy w kostkę cebulę, czosnek, marchew.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez ok. 5 min.
DSC_0015
Potem dodajemy grzyby, smażymy przez ok. 5 min, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczyptę kolendry mielonej, smażymy.

DSC_0016
Ryż basmati gotujemy w proporcji 1 część ryżu na 2 części wody w dobrze osolonej wodzie, pokryte 8-10 minut (po ugotowaniu) na małym ogniu.
Dodajemy usmażone wcześniej boczniaki, sól wg smaku, przykrywamy pokrywką i piec w piekarniku w temperaturze 150ºC przez 20 minut lub do momentu gotowanego ryżu.
Smacznego!

DSC_0020

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>