Muffiny z mlekiem skondensowanym

Muffiny z mlekiem skondensowanym

DSC_0025
Ciasto:
1 jajko,
1/2 szklanki cukru (szklanka 250g),
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanka mleka,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
2 szklanki mąki pszennej.
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego.

Mleko skondensowane zamknięte w puszce umieścić w garnku, zalać wodą i gotować przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Puszkę wystudzić.
W miseczce wymieszać do połączenia się składników jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, mleko.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce, potem łyżeczkę mleka skondensowanego,
Muffiny z mlekiem skondensowanym
potem 1-2 łyżeczki ciasta, do którego można dodać kakao i zmiksować.

DSC_0004
DSC_0003
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 min. w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu muffinki wystudzić i osypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffiny z mlekiem skondensowanymMuffiny z mlekiem skondensowanym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>