Karpatka

Karpatka to znane  ciasto kremowe z ciasta parzonego  przełożone pysznym kremem maślano – budyniowym. 
DSC_0045
Składniki na ciasto parzone
250 ml  wody,
125 g masła,
180g mąki pszennej,
5 jajek,
szczypta soli, szczypta cukru.
Składniki na krem:
500 ml mleka,
50 g skrobi ziemniaczanej,
50 g mąki pszennej,
150 g cukru,
1 cukier wanilinowy (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii.
200 g masła w temperaturze pokojowej.

Masło, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnuszku, po czym, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 5 minut (cały czas mieszając), aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki. Rondelek zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Przy pomocy miksera na średnich obrotach ciasto miksujemy dodając jajka. Ciasto podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować ciasto na papier do pieczenia.
DSC_0003
Pieczemy 30 min. w 180 stopniach. Wierzch ciasta powinien nabrać złotego koloru.
DSC_0006
Robimy krem.
Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy trochę cukru i obie mąki, dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, po czym gdy zacznie się podnosić dodajemy do niego cukier i mieszamy by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszane mleko z mąką i czekamy by się krem zagotował, stale mieszając by krem nie przywarł do dna.
DSC_0002
Odstawiamy do wystygnięcia przykryte folią. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.
Ciasto przekładamy kremem i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
DSC_0012
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
DSC_0058DSC_0045DSC_0031DSC_0041
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>