Pączki pieczone

Pączki pieczone
Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży,
100 g cukru,
180 ml ciepłego mleka,
2 jajka,
olej – 30 ml,
1 cukier waniliowy,
500g mąki pszennej.
Dodatkowo: dżem do nadziewania, cukier puder do oprószenia.

Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Jajka miksujemy z cukrem, wsypujemy przesiana mąkę, cukier waniliowy, olej i zaczyn. Zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez ponad godzinę w ciepłym miejscu.
Pączki pieczone
Po wyrośnięciu ciasta stolnicę lekko podsypujemy mąką i wykładamy ciasto. Delikatnie je wałkujemy na grubość około 2 cm i wycinam duże kółka o średnicy około 8-10 cm. kółek wyszło 10-12. Pączki przekładamy na blachę. Odstawiamy nakryte ściereczką jeszcze na około 30-40 minut, żeby podrosły. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut do ładnego zarumienienia.
Przestudzone pączki nadziewamy za pomocą szprycy dżemem lub budyniem, oprószamy cukrem pudrem.
nadziewamy za pomocą szprycy dżemem
Pączki pieczone
Pączki pieczone
Pączki pieczone
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>