Bułeczki drożdżowe z kremem budyniowym

Bułeczki drożdżowe z kremem budyniowym
Ciasto:
0,5 kg mąki,
20 g świeżych drożdży,
100g cukru,
pół łyżeczki soli,
50g masła,
1 jajko,
260ml mleka
Składniki na krem:
60g mąki,
120g cukru,
0,5 l mleka,
50g masła,
2 żółtka jajek.

Mąkę posiekaj z cukrem i masłem. Mleko zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe i wymieszaj z drożdżami i jajkami, dodaj do mąki. Zagniatamy ciasto. Przełóż do miski i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 min.
W tym czasie gotujemy budyń. Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego żółtki, trochę cukru i mąkę, dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, po czym gdy zacznie się podnosić dodajemy do niego cukier i mieszamy by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany żółtki z mąką i czekamy by się krem zagotował, stale mieszając by krem nie przywarł do dna. Gotowy krem pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy krem.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i kroimy w prostokąty. Na końcu węższego boku nacinamy ostrym nożem tworząc grzebyk. Na końcu przeciwnego brzegu kładziemy porcje budyniu i zwijamy.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem, zostawić odstępy. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem albo mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Bułeczki drożdżowe z kremem budyniowymBułeczki drożdżowe z kremem budyniowym
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe z kremem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>