Pulpeciki po grecku

Pulpeciki po grecku
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (pół na pół wieprzowe i wołowe),
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
100g twarogu,
1 jajko,
pęczek natki pietruszki,
2 lyżki mleka,
4 sztuki bułki tartej
sól, pieprz.
Sos: 2 cebuli, 2 papryczki, 1 marchew, 2 pomidory, koncentrat pomidorowy – 2 łyżki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, 300ml wody, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Bulkę zalewamy mlekiem, dodajemy resztę masy z cebuli, czosnku i natki, twaróg, mięso, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ręce smarujemy oliwą i odrywamy po kawałku mięsa, formujemy kule. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy pulpeciki.
Sos. Cebulę, marchew, paprykę i czosnek kroimy w kostkę, natkę siekamy. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wykładamy połowę przygotowanej masy i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Dodajemy wodę, wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, mieszamy i dalej gotujemy (sos musi zgęstnięć).
Usmażone pulpety dodać do sosu i dusić przez 15 minut.
Pulpeciki smakują z pieczywem, pieczonym ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.
Smacznego!
Pulpeciki po grecku
Pulpeciki po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>