Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Smaczna potrawa   fanów kuchni włoskiej – lazania z mięsem mielonym.
Klasyczna lazania z mięsem mielonym
Makaron Lasagne
Sos Beszamel:
90g masła,
60g mąki,
0,5 litra mleka,
sól, pieprz.
Farsz mięsny:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego,
2 średnie cebule,
4 ząbki czosnku,
sól, pieprz, chili,
puszka obranych pomidorów,
300g sera żółtego.

Gotujemy Beszamel.
Rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Dodać mleko i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać sół i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Przestudzić.
Farsz mięsny. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodać mięso mielone, sól, pieprz.
Gdy mięso się już zarumieni dodać koncentrat pomidorowy i pomidory, dusić pod przykryciem około 20 minut.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do naczynia wyłożyć trochę przygotowanego mięsa. Kolejno wyłożyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie mięso, na to sos beszamelowy i ser. Następne warstwy wykładać tak samo. Powtarzać do wykończenia składników. Na górę wyłożyć makaron, polać sosem pomidorowym i posypać startym serem.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 45 minut. Nie kroić od razu po wyjęciu, bo bedzie sie rozpadac.
Odstawić na 15 minut i pokroić.
Smacznego!
Klasyczna lazania z mięsem mielonymKlasyczna lazania z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>