Lula kebab – mięso na patyku

Lula kebab - mięso na patyku
800g mięsa mielonego z wieprzowiny (z karkówki wieprzowej),
2 cebuli,
czosnek -2 ząbki,
mielona kolendra – 1/2 łyżeczki,
sól, pieprz,
1 łyżka bazylii suszonej,
1 łyżka oregano suszonego,
2 łyżki oleju do smażenia.

Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze na gładką masę. Można dodać łyżkę miękkiego masła żeby kebab nie wysechł podczas pieczenia i dokładnie wymieszać na gładką masę.
Oblepiać patyczki, formując podłużne kiełbaski i wstawiać do lodówki na 2 godziny (aby farsz był dobrze schłodzony, bo inaczej nie będzie się trzymał na patyku).
Blaszkę wyłożyć folia do pieczenia, ułożyć kebaby. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Piec kebaby (obracając od czasu do czasu) do momentu aż mięso będzie swobodnie odchodzić od patyczków.
Smacznego!
Lula kebab - mięso na patyku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>