Tort z owocami Tropikalny

tort15
Parzone ciasto eklerowe:
15 dag margaryny(albo masła),
250 ml wody,
szczypta soli,
2 szklanki mąki,
6 jajek.
Krem:
1 litr mleka,
300g cukru,
6 żółtek,
50g mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
300g miękkiego masła na koniec, gdy krem jest już gotowy.
Owoce – pomarańczi, banany, kiwi, jabłka, agrest, porzeczki.

Nazwa ekler pochodzi z j.francuskiego eclair i oznacza: błyskawica.
Ciasto eklerowe przygotowujemy mieszając w rondelku na ogniu czyli zaparzamy.Z tego ciasta nie robimy tylko eklerów, ale można zrobić nawet tort.

W garnku zagotowujemy wodę z solą, masłem i cukrem. Zmniejszyć ogień na minimalny i jednym ruchem wsypać mąkę jednocześnie mieszając, mieszać dalej nieprzerwalnie, rozcierać ciasto o ścianki rondelka aby zawarta w nim mąka zaparzyła się. Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.
Rondelek zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Przy pomocy miksera na średnich obrotach ciasto miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze zmiksowana.
tort1
Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej blaty okrągłe lub kwadratowe. Dlatego na papery do pieczenia malujemy kontury tortu i siatkę grubością 5 mm.
tort2
Pieczemy na złoty kolor w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.
tort3
Upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia.
tort4
Robimy krem.
Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego żółtki, trochę cukru i obie mąki, dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, po czym gdy zacznie się podnosić dodajemy do niego cukier i mieszamy by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany żółtki z mąką i czekamy by się krem zagotował, stale mieszając by krem nie przywarł do dna.
tort6
Gotowy krem pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy krem.
tort5tort7
Na tacę położyć kawałek pergaminu,
tort8
z góry położyć pierwszy blat tortu, wypełnij każdą dziurę kawałkami owoców,
tort9
posmarować go kremem.
tort10
Przykryć drugim blatem i powtórzyć. Pozostałym kremem posmarować wierzch oraz boki tortu.
tort11
Wstawić tort do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godzinę.

Udekorować pokrojonymi owocami i wstawić tort do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę.
róże z jabłek:
tort12
tort14
Rozpuszczać w wodzie żelatynę do tortu Dr. Oetkera i zalać tężejącą galaretką.
tort16
Przed pokrojeniem trzymać tort przez około 1 godzinę w lodówce.

tort15
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>