Bułeczki drożdżowe z wanilą

Bułeczki drożdżowe z wanilą

Składniki: na 16 sztuk
600g mąki pszennej ,
1,5  łyżeczki drożdży,
270ml ciepłego mleka
100g cukru,
100g stopionego masła,
2 jajka,
1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
sól,
mak do posypania, kolorowa posypka.

Robimy rozczyn: drożdże rozcieramy z odrobiną cukru, dodajemy 100ml ciepłego mleka i mieszamy ze 100g mąki, odstawiamy na moment, aż drożdże zaczną pracować.
Mieszamy jajka ze stopionym masłem i resztą mleka, dodajemy cukier, sól, pozostałą mąką. Zagniatamy ciasto do momentu, aż utworzy jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe, ciche miejsce do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 4 części.
Z ciasta formujemy wałek, podziel go na 4 części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę, układamy obok siebie na natłuszczonej blaszce. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h.

Bułeczki drożdżowe z wanilą
Smarujemy buły stopionym masłem, posypujemy makiem, kolorową posypką.
Piecz w 180-200°C ok. 10-15 min.

Bułeczki drożdżowe z wanilą
Smacznego!

Bułeczki drożdżowe z wanilą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>